Hero banner

Svenska Brasseriers odling vid Ulriksdals Värdshus

I anslutning till värdshuset sträcker sig en expansiv odling över 1,5 hektar, vars grödor och blommor förgyller vårt eget värdshus och även samtliga restauranger inom Svenska Brasserier i Stockholm. Här, i denna frodiga trädgård, föds smakerna som utgör själva hjärtat i den svenska gastronomin.

Odlingen på Ulriksdals Värdshus
Odlingen på Ulriksdals Värdshus

Odling för flera restauranger

Svenska Brasserier, som äger; Sturehof, Sturehof Matmarknad, Riche, Riche Fenix, Teatergrillen, Taverna Brillo, Luzette, Aira, Gondolen, The Hills och Ulriksdals Värdshus, är engagerade i att skapa ett hållbart ekosystem för sin råvaruförsörjning. Genom att noggrant övervaka matens geografiska ursprung och följa varje steg i produktionskedjan strävar vi efter att inte bara förbättra miljön utan också stödja producenter som värnar om hantverket och naturen. Att odla våra egna råvaror och blommor är en naturlig förlängning av denna strävan – en ytterligare åtgärd i riktning mot en mer hållbar framtid, som vi stolt utför här vid Ulriksdals Värdshus.

Odlingen på Ulriksdals Värdshus
Odlingen på Ulriksdals Värdshus
Odlingen på Ulriksdals Värdshus

Vad odlar vi?

Vårt odlande fokuserar på en bred skala av grönsaker och örter, från sallad och kålblad till bönor, zucchini, jordärtskocka, morötter och purjolök – allt från den svenska jorden. Under sommarmånaderna är vi helt självförsörjande på mycket av det vi odlar, vilket ger en extra dimension till vår kärlek för närproducerad mat.

 

Blommorna som prydligt växer i vårt odlande är inte bara en estetisk touch utan en integrerad del av våra restauranger. Genom att dekorera våra lokaler med blommor från vår egen odling eller närområdet, avstår vi från att använda växthusodlade blommor från andra länder. Det är inte bara vackert; det är också hållbart.

odling på Ulriksdals Värdshus
odling på Ulriksdals Värdshus

Så här kan en dag på odlingen se ut

En typisk dag börjar tidigt, tre dagar i veckan börjar trädgårdsmästarna med skörd. Om det är tidigt på säsongen så plockas nässlor, vårlök och färsk vitlök. Befinner vi oss i tidig höst så är det bland annat zucchiniblommor, grönkål, sallad och majs som skördas.

 

När skörden är klar tar vi hand om de småplantor vi har på tillväxt. Vi sår alla våra plantor själva, från det första chilifröet som sätts i jord i februari, till det sista pak choi–fröet vi sår i september. Genom att själva driva upp alla plantor har vi kontroll hela vägen från frö till färdig rätt. Det är en helt intakt kedja mellan odlingen och restaurangerna helt utan några mellanhänder.

 

Utöver plantuppdragningen så behöver vi ju så klart ta hand om jorden vi ska odla i: vi rensar, gödslar och bearbetar skonsamt för att få så hög bördighet i jorden som möjligt. Vi strävar efter att binda kol i marken, och förbättra jordkvalitén samtidigt som vi producerar stora mängder grönsaker.

 

Vi avslutar alltid dagen med att skicka en uppdatering till kockarna på restaurangerna med några bilder på vad som är bra just nu och vad som snart är redo att sköras. Det gör vi för att köken ska kunna planera sina menyer utifrån vad som finns att tillgå i odlingen just nu. Slutresultatet blir en variation av goda rätter med närodlade och nyskördade grönsaker, på alla restauranger inom Svenska Brasserier.

Hitta till Ulriksdals Värdshus

Att ta sig hit går snabbt och enkelt. Ta tunnelbanan till Bergshamra och sedan en kort promenad genom ett vackert skogsparti, eller varför inte cykla hit? Vi har såklart även goda parkeringsmöjligheter.